Sellan Blogi

Poimintoja Habitaresta

Habitare -huonekalu- ja sisustusmessut olivat auki tänään viimeistä päivää. Sellalaiset kävivät tutustumassa messujen tarjontaan ja alan trendeihin torstaina. Mitä Habitaresta jäi tänä vuonna käteen? Seuraa tiukkaa syväanalyysiä sisustusasiain tilasta, osa yksi!

Messupäivä alussa, vielä jaksaa hymyillä.

 

Messut on jo hetken aikaa järjestetty vuosittain kun ne ennen pidettiin vain joka toinen vuosi. Ainakin näillä messuilla olikin mielestäni aistittavissa jonkinasteista uutuusarvon puutetta. Sisustamisessa ja kalusteissa trendien kierto ei (onneksi!) ole läheskään niin nopea kuin vaikkapa vaatetuksessa. Osa yrityksistä kritisoikin messujen muuttumista vuosittaisiksi – messuille lähteminen on aina iso panostus yrityksille mutta toisaalta Habitare on niin tärkeä, että siellä on näyttävä tavalla tai toisella. Monet yritykset ovatkin tänä vuonna mukana näyttävillä yhteisosastoilla joilla haetaan synergiaetuja esimerkiksi osastojen hinnassa ja näkyvyydessä.

Myös eteläpohjalaiset ovat ymmärtäneet yhteistyön edut. Habitaressa lanseerattu Aava on kolmen eteläpohjalaisen yrityksen yhteisprojekti jossa on rakennettu yhtenäinen sisustuskonsepti ja nettikauppa. Aavan taustalla ovat Jokipiin Pellava, Lennol ja VM-Carpet. Aavan suunnittelijoina toimivat Saara Renvall ja Elina Helenius. Kotisivuilla kerrotaan että tarkoituksena on ollut suunnitella ”kikkailemattomia, rehellisiä ja toimivia arkituotteita”. Tässä on kyllä onnistuttu. Aavan tuotteet vaikuttavat siltä että ne kestävät käyttöä ja sopivat monenlaisiin koteihin. Aavan konseptoinnissa on selvästi olleet asialla ammattilaiset.

Aavan osasto Habitaressa.

 

Aavan tuotevalikoimaa.

 

No ne kalusteet sitten. Kaikkiaan värimaailma ja muotokieli vaikuttivat tosiaan hyvin samanlaiselta kuin viime vuonnakin ja miksipä eivät vaikuttaisi, harva yritys uudistaa kalustemallistonsa täysin vuosittain. Sirous, 50-luvun muotokieli ja värien entistä rohkeampi käyttö ovat pinnalla vieläkin. Kun pinnoissa on vallalla valkoisuus, on kalusteissa helppo leikitellä rohkeillakin värivalinnoilla.

Helsinkiläinen POIAT lanseerasi uuden fiftarihengestä ammentavan Lavitta -kalustemallistonsa Habitaressa.

 

Junet esitteli osastollaan joukon luottosuunnittelijansa Petra Lasseniuksen suunnittelemia siroja ja monikäyttöisiä kalusteita.

 

Katsokaapas mikä on kartalla. Pohjalainen Jurva! Junetin uusi mallisto esillä uusimmassa Deko-lehdessä.

 

Artek porskuttaa eteenpäin klassikoiden voimin.

 

Myös Vepsäläinen luottaa klassikoihin uusissa väreissä.

 

Massiivisten kalusteiden ystävälle ei siis tällä hetkellä ole juurikaan uutuustuotteita tarjolla. 50-luvulta tutun siron tyylin vahva esilläolo juuri tässä ajassa on mielenkiintoista. Sotien jälkeen kärsittiin huutavasta materiaalipulasta ja kalusteissa haluttiin minimoida materiaalin käyttö. Tämä edellytti suunnittelijoilta hyvää ergonomian tuntemusta ja uusia oivalluksia.  Monia tällainen tyyli ei miellytä ollenkaan (vaikkapa siksi että on itse elänyt sen ajan), itse pidän siitä juuri siksi että se on tavallaan hyvin nöyrää mutta samalla ehdottoman puhdaslinjaista.

Mutta olihan siellä sitä uuttakin joukossa. Edelleen jurvalaisnäkökulmasta on nostettava esiin koristeveistäjä Kaj Lindgård sekä kalustemuotoilun opiskelija Mikko Hannula jotka esittelivät töitään yhteisellä osastolla. Esillä oli kätevästi sängystä sohvaksi muuntuva monitoimikaluste sekä moduuleista koottava hyllykkö jonka erikoisuutena on Lindgårdin veistämät uniikkiteokset. Hyllykössä teollinen tuotanto kohtaa jurvalaisen uniikin puutyöperinteen. Opiskelijat raportoivat saaneensa messuilta jo torstaina paljon kiinnostusta. Mielenkiintoista nähdä mitä projekteista kehittyy!

Kaj Lingård ja Mikko Hannula testaavat monitoimisohvaa.

 

Hyllymoduuleihin on saatavissa käsityönä valmistettavia koristeveistoyksityiskohtia.

 

Tässäpä pieni avaus messutarjonnasta! Lisää messunäkemyksiä luvassa myöhemmin.

Johanna

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing